joi, 18 noiembrie 2010

Cel care a reinventat studiourile Disney vine sâmbătă la Bucureşti!

Cel care a reinventat studiourile Disney vine sâmbătă la Bucureşti!
Peter Schneider, unul dintre producătorii care au marcat istoria filmului de animaţie, ajunge în acest weekend la Bucureşti! O figură legendară din istoria studiourilor Disney, unde a condus cea mai importantă companie din grup – Walt Disney Feature Animation – în perioada 1985 – 1999 şi apoi întreg studioul, între 1999 şi 2001, acesta aduce în faţa publicului bucureştean la Sala ArCuB (str. Batişte, nr. 14) sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 15:00, mult-discutatul documentar Waking Sleeping Beauty (2009), regizat de Don Hahn (Frumoasa şi bestia, Regele Leu, Toy Story), dedicat istoriei recente a Studiourilor, într-o proiecţie specială cu intrare liberă, prezentată de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est şi Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti – ArCuB. Schneider va prezenta pelicula şi se va afla la dispoziţia spectatorilor, la finalul proiecţiei, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

La jumătatea anilor '80, celebrele studiouri create de Walt Disney traversau o perioadă extrem de dificilă. Disensiunile dintre cele două generaţii de artişti care lucrau la acea vreme pentru Disney au generat o serie întreagă de eşecuri de Box Office şi aduceau cu ele previziuni sumbre şi fataliste privind viitorul filmului de animaţie.

Selecţionat în competiţiile prestigioaselor festivaluri de la Toronto şi Telluride, premiat la Hamptons şi câştigător al trofeului „Truly Moving Picture” la Heartland, Waking Sleeping Beauty, este povestea adevărată a revenirii nemaivăzute a studiourilor Disney, din pragul falimentului până la impresionanta serie de hituri care a cuprins, printre altele, titluri precum Mica sirenă, Frumoasa şi bestia, Aladdin sau Regele Leu, care au marcat o perioadă fără precedent în istoria Disney.

Regizorul Don Hahn şi producătorul Peter Schneider aduc pe ecran o poveste care nu a mai fost spusă, cu o dublă perspectivă: de realizatori de film, dar şi de eroi ai poveştii. Don Hahn era unul dintre „tinerii furioşi” ai acelor ani, în vreme ce Schneider a condus grupul de animatori şi s-a aflat în spatele revenirii studiourilor Disney, pe care avea să le şi conducă mai apoi. Folosindu-se de incomodele interviuri luate pentru film de renumitul jurnalist de film Patrick Pacheco, de secvenţe din filme, emisiuni de televiziune difuzate în perioada 1985-1995, dar, mai ales, de multe imagini home video, filmate în perioada respectivă pe coridoarele studiourilor, pe platou sau în birouri. Dinamic şi inedit, filmul oferă o perspectivă şocantă prin onestitate asupra disensiunilor dintre principalii acţionari – Michael Eisner, Jeffrey Katzenberg şi Roy Disney (nepotul lui Walt) – dar şi asupra felului în care evoluau conflictele dintre animatori şi relaţia dintre conducere şi angajaţi: bătălii personale, depăşiri de costuri şi experimente eşuate. Din mijlocul acţiunii nu lipsesc nici animatorii care aveau să devină autori recunoscuţi după despărţirea de Disney – precum  Don Bluth, John Lasseter sau Tim Burton.

Peter Schneider este o personalitate importantă în lumea teatrului şi a filmului american. A fost primul preşedinte al Walt Disney Feature Animation (Animaţie Lungmetraj) pentru Compania Walt Disney şi s-a aflat în spatele revenirii spectaculoase a departamentului şi a naşterii unora dintre cele mai bine primite filme de animaţie din istoria Disney – atât de către public, cât şi de critică. Printre acestea: Frumoasa şi bestia/Beauty and the Beast (1991) – primul film de animaţie nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film, dar şi Regele leu/Lion King (1994), care avea să devină, până în 2003, filmul de animaţie cu cele mai mari încasări.

Schneider se află, de asemenea, în spatele acordului care a fondat parteneriatul de succes dintre Pixar şi Disney (din care aveau să rezulte, peste ani de zile, lungmetraje de succes precum Finding Nemo (2003), The Incredibiles (2004), Ratatouille (2007) Wall-E (2008), Up (2009), Toy Story 3 (2010).
În 2001, Peter Schneider a plecat de la Disney pentru a-şi fonda propria companie de producţie de teatru, alături de care a pus în scenă varianta music-hall a Regelui Leu, într-un spectacol câştigător al Premiului Tony şi extrem de apreciat pe Broadway. Este, de asemenea, un jucător de bridge de elită, primind din partea Federaţiei Mondiale de Bridge titlul de World Life Master.

La Bucureşti, Peter Schneider va fi prezent atât în calitate de producător de film, cât şi de regizor de teatru: Viaţa mea alături de bărbaţi… şi alte animale / My Life With Men... And Other Animals este un one-man show remarcabil al actriţei italiene Maria Cassi şi, totodată, unul dintre cele mai recente spectacole semnate de Schneider, având premiera în iunie 2010, la Spoletto. Spectacolul poate fi urmărit vineri, 19, şi sâmbătă, 20 noiembrie, începând cu ora 19:30, la Sala ArCuB.

sursa:cinemagia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu